Lente Deals | Tot 50% korting op lampen | Bekijk alle aanbiedingen

Lamp ophangen

Lamp ophangen? Dat doe je eenvoudig met deze stappen

Wil je graag je nieuwe lamp ophangen, maar weet je niet goed hoe je dat moet doen? Misschien weet je niet precies hoe je een lamp moet aansluiten, of misschien heb je meer informatie nodig om je lamp goed op te hangen. Lees dan onze uitgebreide instructies! We leggen je op een eenvoudige manier stap-voor-stap uit wat je wel en zeker ook niet moet doen.

Wat heb je nodig?

Waar moet je beginnen? Om te beginnen heb je het juiste gereedschap nodig voor het ophangen van een hang- of plafondlamp. Dit bestaat uit:

  • Schroevendraaier (i.c.m. een spanningszoeker)
  • Striptang om elektriciteitskabels te strippen
  • Kroonsteentjes
  • Een klopboor om gaten te kunnen boren
  • Pluggen en schroeven
  • Een ladder om op hoogte kunnen werken

Stappenplan

Nu je het juiste gereedschap bij de hand hebt is het tijd om aan de slag te gaan. Aan de hand van het volgende stappenplan wordt het ophangen van een nieuwe lamp een fluitje van een cent.

Stap 1: Schakel de stroom uit en lees de handleiding

Begin allereerst met het uitschakelen van de stroom. Dit kun je doen door de groep uit schakelen waar de lamp op wordt aangesloten. Wanneer je de stroom hebt uitgeschakeld controleer je of de stroom er daadwerkelijk af is door middel van een spanningszoeker. Belangrijk is dat er géén stroom meer staat op de zwarte draad. Wanneer er geen lampje brandt op de spanningszoeker staat er geen stroom meer op de kabel.

Neem vervolgens goed alle stappen door in de handleiding en controleer of alles compleet is. Denk hierbij aan de ophangbeugel, schroeven etc.

Stap 2: Bevestigingsbeugel ophangen

Haal als eerste de bevestigingsbeugel los van de nieuwe lamp. Plaats nu de bevestigingsbeugel over de centraaldoos in het plafond en schroef deze vast. Niet in ieder huis is het mogelijk om de beugel aan de centraaldoos vast te schroeven. In dit geval zul je zelf gaten moeten boren en vervolgens pluggen en schroeven bevestigen. Let hierbij altijd op dat je geen leidingen of andere kabels raakt tijdens het boren.

Boor je niet direct in beton, maar in bijvoorbeeld een verlaagd plafond dan is het belangrijk om eerst te controleren of het plafond het gewicht van de lamp kan dragen.

Stap 3: Trek de elektriciteitskabels door en strip deze

Trek nu de kabels door de bevestigingsbeugel en strip de kabels met behulp van een draadstriptang. Wij adviseren om ongeveer 1 cm koperdraad bloot te leggen met behulp van de striptang. Pas hierbij op dat je het koperdraad niet beschadigd.

Zit er ook een aardedraad (geel-groene draad) bij? Strip dan ook deze draad en sluit deze op de lamp aan.

Stap 4: Kroonsteentje aansluiten

Het is nu tijd om de schroefjes in het kroonsteentje los te draaien. Let hierbij goed op dat je ze er niet in het geheel uitdraait. Steek nu de draden in het kroonsteentje, het maakt niet uit in welke volgorde, en draai de schroefjes in het kroonsteentje weer aan.

Stap 5: Verbind de stroomdaden van de lamp in het kroonsteentje

Draai voorzichter aan de andere kant van het kroonsteentje de schroefjes los en steek de draden van de lamp in het kroonsteentje. Hierbij moet je wél letten op de kleur draad dat je erin steekt. Deze moet hetzelfde zijn als de tegenoverliggende draad.

Stap 6: Lamp testen

Alle draden zijn aangesloten en is het tijd om de lamp te testen. Hiervoor moet je de groep in de stoppenkast weer inschakelen. Test of de lamp het doet. Doet deze het niet, schakel de groep dan weer uit en controleer de draden. Werkt deze? Dan kunnen je verder met stap 7.

Stap 7: Armatuur bevestigen

Nu je alle de bevestigingsbeugel en de draden netjes hebt aangesloten is het tijd om de armatuur te bevestigen. Deze kun je eenvoudig over de bevestigingsbeugel schuiven en vervolgens vastdraaien met twee schroeven.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als je een lamp verkeerd aansluit?

De lamp zal gewoon werken. De meeste lampen werken op wisselstroom en zullen daarom gewoon blijven werken als je deze omwisselt. Deze verschillende kleuren van de elektriciteitsdraden dienen ter gemak zodat je altijd weet met welke draad je te maken hebt.

Wat is de L en N draad?

De L staat voor fasedraad. Dit is de bruine draad en is de draad die onder spanning staan ten opzichte van de aarde of nuldraad.
De N staat voor nuldraad. Dit is de blauwe draad en in tegenstelling tot de bruine draad, staat hier geen spanning op. Dit draad zorgt voor een afvoer van stroom. Een blauw en bruin draad gecombineerd zorgt voor een gesloten stroomkring.

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *