Lente Deals | Tot 50% korting op lampen | Bekijk alle aanbiedingen

hanglampen met ledverlichting

Hanglampen met ledverlichting: Zuinig en sfeervol

Led verlichting is zuinig, maar is het ook gezellig? Een hanglamp hang je vaak in je woonkamer. Dat is de gezelligste ruimte van het huis. Een hanglamp in de woonkamer moet dus sfeervol zijn. Hoe zit het met LED-verlichting boven de eettafel? Zijn deze wel sfeervol? We laten je graag zien dat LED hanglampen heel zuinig zijn en sfeervol.

Wat is LED?

De letters van LED staan voor een afkorting. Vandaar dat LED ook altijd met hoofdletters word geschreven. Volgens het Nederlandse woordenboek schrijf je het eindelijk met kleine letters. De afkorting is bij ons een woord geworden. Vandaar dat wij het met kleine letter schrijven. In de rest van de wereld is het nog altijd een afkorting, dus schrijf je het met hoofdletters. LED = Light Emitting Diode. Als je dit vertaalt, word je er nog niet veel wijzer van ( licht emitterende diode).

De eerste LED-lamp was al voor de eerste wereld oorlog uitgevonden. Maar we waren simpelweg nog niet klaar voor deze techniek. De noodzaak was ook niet daar. Het was een andere manier van licht maken. De gloeilamp deed dat net zo goed. Of eigenlijk beter. De gloeilamp gaf dat gewenste sfeervolle gele licht.  Daarom waren vrijwel alle hanglampen voorzien van gloeilampen. De eerste LED-lampen gaven fel wit licht. Dat witte licht in een hanglamp was niet gewenst. Ruim 90 jaar later werd LED wel ineens commercieel. Eigenlijk pas sinds dat er een wereldwijd milieubesef kwam.  Dat maakte deze techniek ineens wel interessant.

LED is vele malen zuiniger, maar hoe komt dit? Waarom is LED zo zuinig? Een gloeilamp geeft licht door hitte. Het is eigenlijk heel simpel we verhitten een draad welke gaat gloeien. Vandaar de naam gloeilamp. Een gloeilamp geeft dan ook meer warmte af dan licht.  De stroom wordt direct gebruikt voor warmte.  Bij LED- gebruiken we de stroom alleen om een Natuurkundig proces in gang te zetten. De stroom brengt het proces op gang, maar zorgt niet voor warmte of licht. Het licht komt van het Natuurkundige proces zelf. Daar zit het grote verschil.

Hoe werkt dat natuurkundige proces dan precies? Kort door de bocht; normaal gesproken zijn positief en negatief geladen deeltjes altijd in evenwicht. Nu brengen we hier bewust een disbalans is aan. De negatief en positief geladen deeltjes verspringen steeds. De negatieve deeltjes springen telkens naar een positief deeltje, en daarbij ontstaat een foton. Deze foton zorgt voor het licht.  Een foton is het best te omschrijven als elektromagnetische straling.

Hanglampen in de woonkamer

De meeste mensen zal de techniek niet zo veel kunnen schelen. Men wil graag energiezuinige verlichting maar dan moet het wel sfeervol zijn. LED is allang niet meer dat blauw witte licht. LED is in alle kleuren verkrijgbaar, dus ook in warm wit. Hoe warmer de kleur des te sfeervoller het is.  Daarnaast is LED ook dimbaar. Daarvoor moet de lamp wel voorzien zijn van een dimbare  transformator.  Let op: niet alle hanglampen hebben en dimbare LED transformator. Controleer dit wel altijd even. Erg belangrijk.

Hieronder zie je een paar voorbeelden van  sfeervolle LED hanglampen.  Steinhauer is een Nederlands merk in de verlichting. Ze produceren al 80 jaar de mooiste hanglampen.  Sinds 10 jaar lopen ze ver voor op de markt met moderne LED hanglampen. Hieronder zie je een aantal Steinhauer hanglampen.

De bovenstaande hanglampen zijn dimbaar en geven geel / wit licht. Het design is strak en modern. En natuurlijk zijn deze LED – Hanglampen voorzien van de laatste LED – technieken.

Verlichting tips voor hanglampen in de woonkamer

  1. Een hanglamp hoort altijd boven een tafel.
  2. Een hanglamp moet altijd kleiner zijn dan de tafel (weerzijde 20 cm).
  3. Hang de eettafellamp op ca. 70 a 80 cm van tafel
  4. Let goed op; of de LED-lamp wel dimbaar is.
  5. Er zijn ook LED – lampen in de vorm van een gloeilamp.

LED-filamenten

Dit zijn LED – lampen die lijken op ouderwetse gloeilampen.  Bij sommige hanglampen is de lichtbron zichtbaar.  Denk bijvoorbeeld aan oude industriële hanglampen.  Hieronder zie je een aantal voorbeelden van LED-filamenten.

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *