Lente Deals | Tot 50% korting op lampen | Bekijk alle aanbiedingen

de ideale hanglamp

De ideale hanglamp!

Al jaren ben ik op zoek naar de ideale hanglamp, maar ik kan niet vinden wat ik precies zoek. En om nu een lamp op te hangen waar ik eigenlijk niet heel content mee ben, gaat ook tegen mijn gevoel in. Omdat ik voor mezelf niet helemaal helder had wat ik precies zocht, ben ik voor mezelf eens goed gaan nadenken wat ik nu eigenlijk wil hebben. Ik heb een redelijk moderne inrichting, dus dan wil ik ook een moderne lamp, maar ook weer niet te steriel.

Ik wil jullie meenemen in mijn beslissingsproces, omdat het wel handig kan zijn wanneer je zelf naar een lamp zoekt.

De kleur

Ten eerste heb ik besloten wat voor kleur lamp ik nu eigenlijk wilde. Aangezien ik wat kleur in mijn kamer wilde hebben, had ik al wel helder dat ik een lamp in een hip kleurtje wilde. Maar wat voor kleur past nu eigenlijk bij mijn kamer en hoe beïnvloedt het mijn keuze (paars-met-gele-stipjes-lampen zijn wat schaars). Ik heb in mijn kamer redelijk veel natuurkleuren, beige, bruin, wat donkerdere groentinten en een pastelgroen vloerkleed onder de tafel waar de hanglamp boven moet komen te hangen. Dit limiteert mijn keuze natuurlijk behoorlijk, maar het kleed is gewoon té leuk om nu al weer weg te doen. Met dit in gedachten kwam ik tot de conclusie dat eigenlijk alle pastelkleuren wel bij mijn kamer zouden passen, zolang ze maar niet al te ‘knal’ zijn. Zo heb ik toch nog lekker veel keus, maar heb ik mijn zoekkader wel wat kleiner gemaakt.

Soort lamp

Nu de soort lamp waar ik naar op zoek ben: Ik wil een moderne lamp, die niet te strak is, maar ook weer niet truttig aandoet. Wat blijft er dan nog over, dacht ik bij mezelf. Na wat zoekwerk kwam ik erachter dat ik dan bij industriële en landelijke lampen uitkom. Ik kwam meteen al een paar toffe lampen tegen, die ik zo boven mijn tafel zou willen hangen. Hierbij was het voor mij wel van belang dat het redelijke kwaliteit was, zonder dat ik echt de hoofdprijs ervoor moest betalen. De diverse bouwmaterialenzaken bieden genoeg aan, maar toen ik eens ging kijken, snapte ik wel waarom ze daar zo goedkoop zijn. Dat is leuk voor een paar maanden, maar gaat geen jaren mee. En aangezien ik ook maar een starter ben, is mijn inrichtingsbudget ook niet onuitputtelijk, dus duurzaamheid is wel een eis.

Uiteindelijk is het een relatief platte lamp geworden, zodat ik overdag ook veel lichtval door mijn kamer heen heb van buiten. ’s Avonds valt het licht direct naar beneden en door de witte binnenkant van de lamp, reflecteert het licht ook goed naar buiten. Ook iets om op te letten dus, een matte, donkere binnenkant absorbeert zoveel licht, dat je er direct een lamp met een hoger wattage bij nodig hebt. En daarmee kom ik direct op het volgende onderwerp: Wat voor soort lamp draai je nu eigenlijk in een leuke hanglamp?

De lichtbron

Tegenwoordig is het best wel lastig om een mooie lichtbron te vinden, zonder dat je direct 30 euro voor een klein ‘peertje’ moet betalen. Ouderwetse gloeilampen zijn niet meer te krijgen in Nederland, vanwege de wetgeving. Dit neemt niet weg dat er winkels zijn die nog oude voorraad hebben liggen. Pas hiermee wel op, want deze lampen kunnen wel eens tegenvallen in kwaliteit (door het lange liggen of de opslag). Een betere optie is om gloeilampen uit Duitsland te halen, hier zijn deze lampen nog beter verkrijgbaar en daardoor doe je dus ook veel minder snel een miskoop.

Ik kocht eerst een spaarlamp, om maar mee te gaan in de duurzame trend die tegenwoordig heerst. Laat me je één ding vertellen, hij viel me erg tegen! De lamp geeft niet alleen erg ongezellig licht, het duurt ook nog eens een paar minuten voordat de lamp werkelijk veel licht geeft. Op het moment dat de lamp eenmaal brandde had ik het idee dat ik een schijnwerper in mijn kamer had hangen. Dus ik weer op zoek. Met als resultaat een mooie LED-filament lamp. Dit is een LED lamp die doet denken aan een gloeilamp, de LED diodes zijn klein en zitten op een smal strookje door een heldere lamp. Daardoor lijkt de lamp, ook wanneer deze uit is, relatief veel op een gloeilamp. Het mooie aan deze lampen is dat ze betaalbaar zijn, maar ook nog eens erg zuinig in gebruik. Let hierbij goed op het aantal graden Kelvin. Dit geeft namelijk aan hoe ‘warm’ het licht is. Mijn lichtbron is 2700 graden Kelvin, dit is een redelijk gelig licht. Kijk ook eens naar het artikel specifiek over de LED verlichting bij hanglampen.

Het ophangen

Toen ik alles binnen had, ben ik eens gaan kijken hoe ik de lamp wilde hebben hangen. Dat was ook nog een heel proces, de lamp die ik had gekocht had namelijk geen verstelbare ophanging. Daardoor moest ik met de ijzerzaag aan de gang. De lamp hangt nu ongeveer een meter boven de salontafel en ik ben er echt helemaal blij mee. De ideale lamp bestaat niet, totdat je er naar op zoek gaat! Benieuwd naar wandlampen? Kijk ook eens naar het artikel over de wandlampen in allerlei soorten en maten of kijk naar het artikel over kooilampen in huis!

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *