Lente Deals | Tot 50% korting op lampen | Bekijk alle aanbiedingen

tips voor goede verlichting

4 Tips voor de perfecte verlichting in huis

Toe aan nieuwe verlichting, maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Er is zo’n groot aanbod dat het uitzoeken van nieuwe verlichting kan een behoorlijke opgave zijn. Bij Jouwlamp.nl helpen we je graag op weg om de juiste verlichting uit te zoeken voor een perfect interieur. Bekijk snel onze handige tips!

1. Functie van de verlichting

De juiste verlichting is allesbepalend voor de sfeer in een interieur. Neem daarom de tijd om te bepalen welke functie de lampen in huis hebben en waar deze komen te hangen of staan. Schets een lichtplan om zo een overzicht te hebben waar en wat voor verlichting je nodig hebt. Heb je een eettafel waar je regelmatig aan werkt? Wil je graag een warme sfeerverlichting in de woonkamer? Wil je wat feller licht in de badkamer? Allemaal vragen waar je rekening mee dient te houden voordat je besluit nieuwe verlichting aan te schaffen.

2. Kies de juiste verlichting voor verschillende ruimtes in huis

In de zoektocht naar nieuwe verlichting maken we onderscheid tussen 4 soorten verlichting:

  • Basisverlichting: Dit is verlichting de je vaak als eerst aanzet zoals plafondlampen of spotjes.
  • Functionele verlichting: Hierbij moet je denken aan verlichting op plekken waar je wat extra licht kunt gebruiken. Bijvoorbeeld een staande lamp naast de bank of fauteuil.
  • Accentverlichting: Wil je iets prominent uitlichten zoals een schilderij, dan kun je met  behulp van accentverlichting (bijv. wandlampen) hier mooi de aandacht op vestigen.
  • Sfeerverlichting: Met dit soort verlichting wil je een bepaalde sfeer creëren, zoals een warme uitstraling in de huiskamer. Een makkelijke manier om dit te doen is om lampen van een dimmer te voorzien.

3. De juiste lichtbron en sterkte voor iedere ruimte in huis

LED-verlichting

LED-verlichting wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt in allerlei vormen van verlichting. LED heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van de klassieke gloeilamp. Zo is LED duurzaam, energiezuinig, en goed voor het milieu. Tegenwoordig zijn LED-lampen ook verkrijgbaar als losse lichtbron in verschillende vormen en lichtwarmtes en sterktes.

Lumen

Waar we vroeger de lichtsterkte aanduidden met wattage, wordt dat nu steeds vaker gedaan met de term lumen. Hoe hoger het aantal lumen, des te meer lichtopbrengst. Hieronder een tabel waarmee je het aantal watt kunt vergelijken met het aantal lumen.

Gloeilamp wattageLichtopbrengst
15 watt100 tot 150 lm
25 watt200 tot 300 lm
40 watt400 tot 500 lm
60 watt700 tot 800 lm
75 watt900 tot 1000 lm
100 wattmeer dan 1300 lm

Kelvin

LED-verlichting heeft allang niet meer het kille blauwe licht zoals dat een aantal jaren geleden nog het geval was. De LED-lampen die je tegenwoordig op de markt vind zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtinten / kleurtemperaturen. Deze wordt uitgedrukt in Kelvin, en hierbij geldt hoe lager het aantal kelvin, des te warmer is het licht. Hieronder vind je de kleurtemperatuur uitgedrukt in aantal kelvin:

  • Kaarslicht: 1500 Kelvin
  • Gloeilamp: 2600 – 2700 Kelvin
  • Halogeenlamp: 2700 – 3000 Kelvin
  • TL-buis: 4500 – 6500 Kelvin
  • Daglicht: 5500 – 7000 Kelvin

4. Bekijk de laatste trends

De juiste verlichting kan de sfeer in huis maken of breken. In de laatste trends zien we veel industriële elementen, maar steeds vaker ook vintage of natuurlijke elementen. In het geval van vintage moet je denken aan bijvoorbeeld een witte bollampen. Wat betreft natuurlijke elementen moet je denken aan materialen zoals hout of rotan.

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *